Oorsprong van mindfulness

Our Services

De Indiase filosofie: de Vedanta, de Advaita Vedanta en het Boeddhisme.

De vedanta en het boeddhisme gaan uit van de wens verlost te zijn van lijden, zoals onrust, stress, emotionele en lichamelijke pijn en de  spanningen en gevolgen van een hoge levenstempo. 
Deze spanningen komen uit het overlevingsmechanisme  van elk mens en gebruikt als het ware onze aandacht  die teveel naar buiten is gericht , maar ook teveel denken om te kunnen overleven, veiligheid, eten, warmte etc. 

  • Met Mindfulness leren we onze aandacht (bewust zijn) ook te richten naar binnen toe. De acceptatie van alles wat er is toe te laten waardoor compassie kan ontstaan zowel voor en in je zelf als naar anderen toe.

We hebben allemaal de stilte ervaren van een bergtop, een bos of de zee. Soms is deze stilte of rust zo indringend dat ze ons lichaam met verwondering vervult. Maar de stilte en rust in de natuur is in elk mens inherent aanwezig. Helaas wordt de stilte en rust overstemt door stress en spanning.

  • De training van mindfulness brengt je naar het voelen van ontspanning in je lichaam en rust in plaats van stress, onrust en blokkades. Mogelijke gevolg is het ervaren van compassie, te vreden zijn en van een  levenskrachtige energie.

Een orkaan heeft een stil middelpunt om te kunnen functioneren. Hoe groter het stille middelpunt, hoe hoger zijn windsnelheden. Deze stilte en rust is de sleutel waarmee we onze volledige potentieel als mens kunnen ontsluiten.

  • Wanneer deze rust en ontspanning samenvalt met dynamisch handelen wordt ons potentieel gerealiseerd.

In Amerika heeft Jon Kabat-Zinn de MBSR training ontwikkeld. Mindfulness Based Stress Reduction. Later heeft psycholoog Zindel Segal met andere collega's elementen van cognitieve gedragstherapie toegevoegd. MBCT of Mindfulness Based Cognitieve Therapy.

Contact

info@innerbalance-training.nl
sadhana-tineke@hetnet.nl

Telefoonnummer:
020-6226030
06-10721019

Praktijkadres:

Tineke van Riessen
Nieuwezijds Kolk 4, 1 hoog
1012 PV Amsterdam